Tematikus kirándulások

2014 óta az iskola felsős diákjai tematikus kirándulásokon vehetnek részt, amelyek segítik az elméleti tudásuk elmélyülését, illetve megismerhetik közvetlen környezetük természeti és kulturális szépségeit. A 2015/2016-os tanév második félévére két kirándulást terveztünk. Az első kirándulás Tác/Gorsium, a másik Érd-Százhalombatta (Matrica) lett volna. Sajnos az élet közbeszólt. A táci kirándulást nem lett volna értelme megtartani, mert az indulás előtt közvetlenül adták vissza ideiglenesen a területet a látogatóknak. Ez még a kisebb baj lett volna, csakhogy a kiállítások fele még nem volt megnyitva, mert nem készült el időre, illetve nem biztosítottak számunkra múzeumpedagógiai foglalkozást, amit a gyerekek nagyon vártak. Ebből kifolyólag a táci kirándulást a következő tanév elejére halasztottuk.

A másik kirándulást azonban sikeresen megtartottuk. 2016. május 14-én (szombat) indultunk útnak. Az utazáson 20 fő gyermek és két fő kísérő, Szabó Irma Zita és Visi Szilárd vettek részt. Érden elsőként a Földrajzi Múzeum kiállítását néztük meg, amit a gyerekek nagyon élveztek, sok érdekességgel találkoztak. A múzeum után meghódítottuk a érdi minaretet. Itt a gyerekek felmentek a minaret tetejére és végignézhettek a városon. Nagy élmény volt. Ráadásul a török kori építmények egyikét is megismerhették. Utazásunk utolsó állomása a százhalombattai régészeti park volt. Itt a gyerekek megismerkedhettek egy bronzkori település korhű épületeivel. Majd múzeumpedagógiai foglakozás következett. A lányok rézhuzalból készítettek maguknak ékszert (medál, gyűrű, karlánc), a fiúk pedig sövényt fontak. A régészeti parkban ősi módszerrel készített búbos kemencében készített lepényt ettek a gyerekek, amit jóízűen fogyasztottak el.

A 2016/2017 tanév első félévében az alábbi helyszínekre tervezünk tematikus kirándulást: Tác/Gorsium, illetve Várpalota-Tés.

Visi Szilárd szervező