Határtalanul kirándulás a Délvidéken

A Bodajki Általános Iskola és csókakői tagintézménye immár negyedik alkalommal vett részt a Határtalanul! Program keretein belül határon túli magyar területek meglátogatásán. A 2017/2018. tanévben Horvátország magyarlakta területei és emlékei voltak az úti cél.
A kirándulás megvalósulásához a magyar állam biztosított fejenként 59.978 Ft-os pályázati támogatást, így a diákoknak mindössze 2500 Ft fejenkénti költséget jelentett a 4 napos kirándulás. A kirándulásra 2017. szeptember 14. és 17. között került sor. A programokon 46 fő 7. évfolyamos tanuló és 4 fő kísérő tanár (Bócz Éva, Rajkiné Polyák Erzsébet, Szabó Irma Zita, Visi Szilárd) vett részt. A teljes kirándulás 1350 km távolság megtételét jelentette. Az útvonal Kelet-Szlavónián keresztül vezetett a történelmi Szlavónia szívébe, majd a történelmi Horvátországba, illetve Dalmáciába. Felkerestük Kiskőszeget, Csúzát, a Kopácsi-rét Természetvédelmi Parkot, Eszéket, Zágrábot, Fiumét, Abbáziát, Lovrant, Tersattot, Varazsdot, és Csáktornyát.
Sok érdekesség és magyar emlék kísérte végig utunkat. Híres magyar történelmi személyiségekkel is „találkozhattunk” utunkon: a Zrínyi családdal, a Frangepán családdal, az Erdődy családdal, Baross Gáborral, Jókai Mórral és Szent Lászlóval. A kirándulás során nem maradhatott el az Adriai-tengerben történő megmártózás sem, igaz az idő nem volt túl kegyes a tanulókhoz, de ez a bátor fürdőzőket nem zavarta.
A kirándulás sok élményt és ismeretet nyújtott a tanulóknak, akik a legszívesebben visszautaznának a meglátogatott városokba.
A Határtalanul! Program tovább folytatódik, és sikeres pályázat után a következő tanév szeptemberében az előzetes felmérés alapján az úti cél Horvátország és Szlovénia lesz.

Visi Szilárd programfelelős

Kategória: Egyéb | A közvetlen link.